Lägg till användare manuellt

Att lägga till användare i Skolon är möjligt att göra på tre sätt:

1. Genom en synk till ert elevregister, vilket är det vanligaste sättet för skolor och kommuner som använder Skolon. Kontakta oss i Skolon Support om du vill veta mer om elevregistersynkar.
2. Manuell uppläggning: Skapa en ny användare
3. Manuell uppläggning: Importera flera användare via excelfil

I det här avsnittet får du veta hur du skapar användare manuellt: En användare i taget eller flera på en och samma gång.

Börja med att:
1. Logga in i Skolon.
2. Klicka på ikonen för Skoladmin i din samling.
3. I vänster kant har du en meny, välj Användare.
4. Du får upp två val: Grupper och Användare, välj Användare. Välj sedan om du vill skapa Lärare eller Elever. Eftersom det är två olika typer av konton, så behöver lärare och elever skapas var för sig.

Nedan får du beskrivning om hur du skapar en eller flera användare på samma gång.

SKAPA EN NY ANVÄNDARE MANUELLT

5. För att skapa endast en ny användare, så väljer du om du vill skapa en Lärare eller Elev i vänstermenyn - då får du upp alla befintliga användare i en lista. Klicka på knappen Lägg till.

6. Du får nu upp en ruta, där du fyller i all information om användaren.
E-post blir användarens användarnamn i Skolon och du kan själv sätta ett valfritt lösenord eller klicka på slumpa, så skapar Skolon ett automatiskt lösenord.

Om du skapar en lärare kan du också välja roll i rutan. Alla lärare som skapas är i grunden ett vanligt lärarkonto, men om du klickar på texten Roll: Lärare, så kan du i detta steg välja att skapa en administratör. Det betyder att denna användare också kommer att kunna hantera användare, licenser och inställningar för er skolas Skolonkonto.

Här kan du också klicka i Bekräftelsemail JA / NEJ. Om du klickar i JA, så får användaren ett mail med inloggningsuppgifter skickat till sig (rekommenderas), så att den vet hur den ska logga in.

Glöm inte att klicka på Spara - nu är användaren skapad!

SKAPA FLERA ANVÄNDARE MED IMPORTFUNKTIONEN

Om du vill skapa många användare på samma gång, så är detta lättast att göra via importerafunktionen. Se till att du har alla användare du vill lägga upp i en excelfil.

Bra att veta vid import av användare:

- Lärare och elever behöver ligga i en varsin fil, eftersom de är två olika typer av konton.
- Uppgifter som behövs för att skapa ett konto är: Förnamn, efternamn och mailadress. Dessa ska vara i en varsin kolumn, d.v.s. minst tre kolumner totalt.
- Om du vill kan du också lägga till en kolumn för klasstillhörighet. Då automatskapas dessa klasserna i Skolon med tillhörande elever. I dagsläget går det endast att importera klasser manuellt (således inte undervisningsgrupper. Dessa skapas manuellt en i taget).
- Du kan ockskå göra en kolumn med önskat lösenord till varje användare, annars automatskapar Skolon ett unikt lösenord till varje användare (och självklart kan användaren sedan byta till ett annat).

Exempel hur hur en fil kan se ut:

Såhär gör du:

5. Se till att du har valt att lägga upp Lärare eller Elever i vänstermenyn.

6. I höger kant klickar du på Importera användare.

7. I detta steget väljer du din excel- eller csv-fil i din dator.

8. Här väljer du överst på sidan vilken användartyp det gäller.
Du väljer sedan vad för typ av information som finns i varje kolumn. Klicka på Välj vad som finns i kolumnen. Du får då upp en lista med förslag, som t.ex. förnamn, efternamn, e-post, m.m. Välj det som finns i din kolumn och klicka på Spara, så hoppar steget vidare till nästa kolumn.

Du kan också välja Hoppa över, om det är information du inte vill eller behöver lägga upp i Skolon, så tas inte den kolumnen med.

Vill du att det ska gå ut mail med inloggningsuppgifter till användarna (rekommenderas), så är rutan för detta förifylld. Den går givetvis att bocka ur om du inte vill att ett mail ska gå ut.

Titta igenom så att allting stämmer och klicka sedan på knappen Importera användarna, så skapar Skolon användarna åt dig!